6 de nov. 2013

Prop de uns 600 nens i nenes de Girona aprenen a redactar contes col·lectivament

Ràdio Sarrià.
EL passat dilluns 4 de novembre es va iniciar el primer dels cinc recursos educatius que ofereix l’Escola Municipal d’Humanitats per a aquest curs 2013-2014. La mestra i escriptora Núria Esponellà va iniciar el recurs educatiu per a nens i nenes de primària, “Contres enllaçats”, a l’Escola Migdia. Un total de 539 nens i nenes de les escoles Verd i Pericot de Girona també participaran en aquest projecte d’escriptura creativa impulsat des de l’Escola Municipal d’Humanitats, en el qual nens de diferents etapes –cicle mitjà i cicle superior- creen contes en grup a partir d’una història inicial compartida.
Aquest projecte vol contribuir a dinamitzar l’escriptura dels alumnes i, sobretot, que sentin el plaer de narrar històries. Aquests “contes enllaçats” se centren en la capacitat imaginativa dels nens i els fan prendre protagonisme com a creadors dels seus propis relats, de manera cooperativa. Al mateix temps, afavoreixen el domini del llenguatge escrit i les estratègies que se’n desprenen. Els alumnes desenvoluparan arguments i episodis i crearan personatges.
A cada escola, els alumnes de diferents cursos trien diversos arguments i els escriuen per grups, combinant capítols. Això implica que s’han de posar d’acord en els episodis que narrin. Els contes s’escriuran simultàniament, amb el seguiment dels professors, i s’aniran llegint a les diferents classes, a mesura que els alumnes els escriguin. L’objectiu final és que aquests siguin coautors d’històries que es podran llegir online i les expliquin als més petits de l’escola. També les compartiran amb nens i nenes dels altres centres que hagin participat en el projecte.
Segons la responsable del projecte, Núria Esponellà, aquesta activitat està concebuda “perquè els alumnes descobreixin el plaer d’escriure i de crear a través de les paraules. Deixem que els alumnes es coneguin com a creadors i que el goig de sentir-se’n els faci escriure millor”.
Cinc recursos educatius per fomentar la lectura i l’escriptura
A través del servei que ofereix la Caseta de la Devesa, l’Escola Municipal d’Humanitats ha proposat, per a aquest curs, cinc recursos educatius multidisciplinaris i adreçats a tots els nivells educatius, amb l’objectiu
de promoure la lectura i l’escriptura a les escoles.
A banda dels “Contes encadenats” també s’han ofert tres espectacles literaris dirigits a diferents nivells educatius: Més o menys, de la companyia La Minúscula; una versió per instituts d’ “A pas de poetes”,   i El petit príncep, que, a més, també oferirà una funció oberta el 15 de desembre. Finalment, també s’ha obert un taller dirigit a mestres de primària en què es proposen eines per incentivar la lectura i l’expressió escrita entre els alumnes de primària.