15 de nov. 2013

L'empresa de Torrella de Montgrí caganer.com presenta una quarantena de novetats en caganers entre els quals hi ha Tata Martino, Neymar, El Papa, Nelson Mandela, Marc Marquez, Pau Casals i Biri Biri

Ràdio Sarrià.
El nou entrenador del FC Barcelona, Tata Martino, el fitxatge de l’equip d’aquesta temporada, Neymar, el campió del món de moto GP, Marc Màrquez, el Papa Francesc, Nelson Mandela, l’extraterrestre del Club Súper 3, Biri Biri, i Pau Casals amb el seu violoncel són algunes de les noves figures de caganer.com per aquest 2013. També és novetat la internacionalització de l’empresa de Torroella de Montgrí, que ja compta amb un distribuïdor a Suïssa i un altre al Japó.
A més, per primera vegada, les imatges de fang de l’empresa de la família Alós-Pla porten el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ) que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, i que reconeix les creacions del caganer.com com a figures artesanes “elaborades de forma manual, individual o en petites sèries”.
Caganer.com ha presentat avui 41 figures diferents que, un any més, converteixen a personatges famosos del món de la política nacional i internacional, l’esport, la cultura o la ficció en caganers de pessebre.
Pau Casals, la Moreneta, el segador o el president Tarradellas, als pessebres
Pau Casals, amb el seu violoncel i el solemne “I am Catalan” que va pronunciar a la seu de les Nacions Unides de Nova York; el President Tarradellas i el seu memorable “Ja sóc aquí”; la Moreneta, el segador amb la falç i el caganer amb la senyera, són algunes de les noves figures de caganer.com per aquest 2013.
També són novetat els caganers amb la Ikurriña i la bandera d’Escòcia, que s’uneixen al català amb l’estelada creat l’any passat per formar una col·lecció de figures de marcada línia independentista. A més, aquest any també s’ha renovat la tradicional figura del català amb porró.
També s’ha renovat la figura de Leo Messi amb la pilota d’or sota el braç, i se l’ha vestit amb la segona equipació culer. Puyol, Cesc, Piqué, Iniesta i Neymar també es podran trobar amb l’equipació de la senyera. Les figures del Barça de caganer.com són producte llicenciat del FC Barcelona.
A més, aquest any s’estrenen com a caganers l’entrenador del RCD Espanyol, Javier Aguirre, el porter de l’equip, Kiko Casilla, el tècnic italià del Reial Madrid, Carlo Ancelloti, i el fitxatge estrella de Florentino Pérez, Gareth Bale. Per altra banda, l’exblaugrana David Villa es podrà adquirir enguany amb la samarreta del seu nou equip, l’Atlètic de Madrid.
Amb el Mundial de Futbol de Brasil 2014 a l’horitzó, aquesta temporada tampoc podia faltar el caganer de la mascota del campionat. També s’han creat futbolistes amb les equipacions del Girona FC, el Sabadell, el València, el Sevilla, el Getafe i el Rayo Vallecano.
Per primera vegada a la història, aquest Nadal poden conviure dos Papes a Roma i als pessebres: el Papa Benet XVI, que aquest any s’ha renovat la seva reproducció en fang, i el Papa Francesc.
A banda dels pontífexs, l’empresa baixempordanesa també ha convertit en caganers el primer president de Sud-Àfrica i líder antiaparheit, Nelson Mandela, el Primer Ministre d’Escòcia, Alex Salmon, la presidenta del Brasil, Dilma Rouseff, i l’humorista i activista polític italià, Beppe Grillo. A més, també s’ha dissenyat i elaborat la figura de la Llibertat guiant el poble, símbol de la Revolució Francesa, i del personatge popular alemany Haenneschen.
En l’apartat de personatges musicals, i a banda del violoncel·lista Pau Casals, aquest any també s’ha fet la reproducció caganera de l’aclamat cantant de reggae jamaicà Bob Marley, amb el seu inconfusible pentinat.
Pel que fa a personatges de ficció, aquest any s’incorporen a la col·lecció artesana de caganer.com Dràcula o el mestre Yoda de la Guerra de les Galàxies, així com també el pirata de la mediterrània i el daurat i preuat Òscar de Hollywood.
Pels més menuts de la casa també es podran trobar caganers que reprodueixen en Biri Biri, l’extraterrestre de la família del Club Súper 3; la Peppa Pig i en George, el cèlebre gos Snoopy o els Angry Birds.
Aquest any caganer.com també ha volgut reproduir el patró de la ciutat de Girona, Sant Narcís, i els tradicionals Manaies de Setmana Santa. A més, ha incorporat les figures del dentista, la llevadora i el pescador a la llarga col·lecció d’oficis, així com un renovat i acolorit veterinari.
En total, 41 nous caganers de fang dissenyats i elaborats artesanalment al taller de Torroella de Montgrí, i enllestits en col·laboració amb quatre centres que fomenten la responsabilitat social tant des de l’àmbit d’ajuda a discapacitats com d’ajuda a exaddictes: l’Associació El Trampolí de La Bisbal d’Empordà, la Fundació Acollida i Esperança, també de La Bisbal, el Centre Tramuntana de Palafrugell i la Fundació Altem de Figueres. Els seus usuaris contribueixen en el pintat a mà de les figures de caganer.com.
L’empresa caganer.com de la família de Torroella de Montgrí Alós-Pla es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Cada temporada crea noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut.
Els seus caganers s’elaboren seguint un procés totalment artesanal: primer es fa el disseny del personatge, seguidament els motlles originals de guix. Després es reprodueixen peça a peça, es deixen assecar i es couen al forn. Finalment es decoren a mà amb pintura plàstica.
Actualment, i després de 21 anys elaborant representacions de fang, el catàleg de caganer.com compta amb més de 300 peces diverses que reprodueixen i retraten personatges tradicionals, populars i típics. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d’exposicions permanent de la de Torroella de Montgrí (Girona), on l’empresa té la seu (c/Francesc Macià, 11). També es pot consultar el web www.caganer.com, on s’ofereix la possibilitat de comprar online les diferents figures de tota la col·lecció o consultar els punts de venda.
Aquesta temporada els caganers de l’empresa de Torroella es podran comprar del 30 de novembre al 23 de desembre a les fires de Santa Llúcia i de la Sagrada Família, a Barcelona, i a la Fira de Nadal de Sabadell. A més, caganer.com també estarà present a la Fira de l’Avet d’Espinelves, que se celebra del 6 al 15 de desembre, i a la de Sant Andreu de Torroella de Montgrí dels dies 30 de novembre i 1 de desembre.
#Instacaganer2013
Més enllà dels nous caganers, l’empresa de Torroella de Montgrí també estrena aquest any un concurs de fotografies a través d’Instagram. Per participar-hi només cal publicar fotografies atractives i originals de figueres de caganer.com a la xarxa social amb les etiquetes #instacaganer2013 i #caganercom entre els dies 1 de desembre de 2013 i 6 de gener de 2014. L’autor de la fotografia guanyadora s’emportarà una col·lecció de 15 caganers a escollir.